Hautaan siunaaminen

”Älköön sydämenne olko levoton. Uskokaa Jumalaan ja uskokaa minuun. Minun Isäni kodissa on monta huonetta – enhän minä muuten sanoisi, että menen valmistamaan teille asuinsijan.”
(Joh. 14:1-2)

Läheisensä menettänyt joutuu surun keskellä valmistelemaan hautajaiset ja huolehtimaan monista niihin liittyvistä asioista. Hautaan siunaamisessa seurakunta saattaa vainajan viimeiselle matkalle rukouksin ja Jumalan sanan lupauksiin turvautuen. Pappi toimittaa kirkon jäsenen hautaan siunaamisen. Hautaan siunattaessa julistetaan ylösnousemuksen varmuutta ja pelastusta Jeesuksessa Kristuksessa. Seurakunta julistaa lohdutusta ja uutta elämää, jota kuolema ei voi murtaa.

Hautauksen käytännön järjestelyissä voi ottaa aina ensin yhteyttä kirkkoherranvirastoon. Virastossa sovitaan hautaan siunaamisen ajankohta ja paikka ja hautausmaanhoitajan kanssa hautapaikkaan liittyvät asiat. Siunaava pappi, kanttori sekä omaisten ja papin tapaamisaika sovitaan myös virastossa. Omaisten ja papin tapaamisessa sovitaan siunauksen kulku ja keskustellaan vainajan elämänvaiheista. Tammelan seurakunnan jäsenet voivat osallistua Forssan seurakunnassa kokoontuviin hiljattain omaisensa menettäneiden sururyhmiin.

Tammelassa hautaan siunaamiset toimitetaan kirkossa. Torron kappelissa siunaus toimitetaan, mikäli vainajalla on hautapaikka Torron hautausmaalla. Siunauspäivät ovat sopimuksen mukaan kaikki muut viikonpäivät paitsi sunnuntai. Siunauksen jälkeen pidettävää muistotilaisuutta varten Pappila ja seurakuntakoti ovat vuokrattavissa.

Sanomakellot on vanha tapa ilmoittaa seurakunnan jäsenen poismenosta. Kellojen soittamisen ajankohdasta sovitaan kirkkoherranvirastossa.
Mikäli vainaja tuhkataan, uurnan lasku tapahtuu eri päivänä kuin siunaus. Sen yhteydessä voidaan pitää lyhyt rukoushetki.

Myös kirkkoon kuulumaton voidaan siunata hautaan, jos omaiset sitä pyytävät. Siunausta ei toimiteta, jos vainaja on eläessään ilmaissut, ettei hän halua kristillistä hautausta. Hautaan siunaaminen on samanlainen riippumatta vainajan kuulumisesta kirkkoon.

Hautaan siunaamisesta löytyy lisätietoja myös näiltä sivuilta.

Tammelan seurakunta
Tammelantie 29
31300 TAMMELA
tammelan.seurakunta@evl.fi

Toimistot avoinna:

Kirkkoherranvirasto ma – to klo 9-13
Hautausmaantoimisto ti -toklo 9-10

Uusi lauluvihko käytössä Saarnakivellä sunnuntaina

TERVETULOA SAARNAKIVELLE JUMALANPALVELUKSEEN SU 12.7. KLO 13
Laulamme siellä ensi kertaa upouusista lauluvihkoista. Laadin vihkon kevään aikana seurakunnan lukuisia ulkoilmajumalanpalveluksia varten. Vihkossa on virsien lisäksi hengellisiä lauluja eri vuosikymmeniltä painottuen kesä- ja luontoaiheisiin.
Monet vihkon virsistä ja lauluista ovat jo tulleet tutuiksi seurakunnan eri tilaisuuksissa ja toivelauluina keskiviikon lauluhetkissä, mutta joukossa on myös muutamia uudempia helmiä, kuten tammelalaisen sanoittajan Sirpa Sironen-Hännisen lauluja. Raikkaan ja oivaltavan kuvituksen on laatinut Tammelasta kotoisin oleva kuvataidekasvatuksen opiskelija Sara Teperi.
Lähdin alkuvuodesta innolla laatimaan tammelalaisten näköistä lauluvihkoa, jotta olisi kokonaisuus, jossa olisi runsaasti niitä kaikkein toivotuimpia hengellisiä, ja jotta joka tilaisuuteen ei tarvitsisi laatia erikseen käsiohjelmaa – näin säästyisi sekä paperia että työaikaa. Tämän työstön jälkeen on kuitenkin pakko tunnustaa, että urakka oli aika paljon suurempi kuin mitä osasin etukäteen kuvitella. Nostan isosti hattua painotuotteiden toimittajille ja taittajille, he tekevät paljon taitoa, kärsivällisyyttä ja aikaa vaativaa työtä. Toivottavasti tästä vihkosta on meille kaikille iloa vuosiksi eteenpäin jumalanpalvelusten ja yhteislaulun merkeissä.
Saarnakivellä jumalanpalveluksen toimittaa Yrjö Niemi. Kanssani musisoivat Antero Ylitalo, viulu sekä Joni Lukkala, harmonikka.
t. Katja

Kirkko avoinna vierailijoille

Kirkko on avoinna vierailijoille jumalanpalvelusten yhteydessä sekä lisäksi kesän ajan keskiviikkoisin klo 15-18. Keskiviikkoaukiolo alkaa 10.6.2020 ja päättyy 12.8.2020.