Kirkon jäseneksi tullaan vain kasteen kautta. Kasteessa Jumala liittää ihmisen Jeesuksen Kristuksen yhteyteen ja hänen kirkkonsa jäseneksi, jolloin kastettava saa pelastuksen lahjan ja Pyhän Hengen.

Valtaosa suomalaisista kastetaan sylilapsina. Näin noudatetaan useimpien kristillisten kirkkojen vanhaa perinnettä, jossa pidetään tärkeänä ihmisen pääsemistä osalliseksi jo pienestä pitäen kasteen välittämistä hyvistä lahjoista ja Jumalan siunauksesta.

Kastejuhlaa kutsutaan myös ristiäisiksi. Kastetoimituksen yhteydessä lapsen ylle piirretään ristinmerkki todistukseksi siitä, että ristiinnaulittu ja ylösnoussut Jeesus Kristus on lunastanut hänet ja kutsunut opetuslapsekseen.

Yleensä kastejuhlaa vietetään noin kahden kuukauden kuluessa lapsen syntymästä. Lapsen uskontokunta määräytyy äidin mukaan, elleivät vanhemmat toisin sovi.

Jotta lapsi voidaan kastaa, ainakin toisen vanhemmista tulee olla evankelis-luterilaisen kirkon jäsen.

Lapsella tulee olla ainakin kaksi kummia, jotka ovat konfirmoituja evankelis-luterilaista uskoa tunnustavan kirkon jäseniä. Näiden lisäksi kummina voi olla myös sellaisen kristilliseen kirkkoon tai yhdyskuntaan kuuluva henkilö, jonka kirkko hyväksyy ev.lut. kirkon toimittaman kasteen. Mihinkään kristilliseen kirkkokuntaan kuulumaton ei voi toimia lapsen kummina.
Kasteesta sovitaan soittamalla kirkkoherranvirastoon ja sopimalla toimituskeskustelusta papin kanssa. Vanhempien ja papin välisessä toimituskeskustelussa puhutaan kasteen merkityksestä ja sovitaan kastejuhlaan liittyvistä käytännön järjestelyistä. Ennen toimituskeskustelua vanhemmat voivat tutustua kastekaavaan (ks. alla), miettiä virsiä ja muita toivomuksia.

Lapsen kaste

Nuoren ja aikuisen kaste

Hätäkaste

Tammelan seurakunta
Tammelantie 29
31300 TAMMELA

Kirkkoherranvirasto avoinna ma – to klo 9-13
Puhelin 040 804 9550
tammelan.seurakunta@evl.fi

Koronatiedote

Seuraavassa tietoa, miten seurakunnan toiminta hoidetaan toistaiseksi:
Jumalanpalveluselämä:
– jumalanpalvelukset pidetään kirkossa messuina, mutta tartuntatilanteen pahentuessa siirrytään sanajumalanpalveluksiin
– ehtoollisenjakajat käyttävät maskeja tai visiirejä.
– kirkkovieraita kehotetaan istumaan väljästi
– suuremmat tilaisuudet tarvittaessa väkimäärärajoituksin
– kirkkokahveja ei järjestetä
Diakoniatyö:
– Diakoni tekee kotikäyntejä harkinnan mukaan ja käyttää maskia tai visiiriä
Kirkolliset toimitukset:
– kasteet suositellaan pidettäväksi kirkossa tai muussa seurakunnan tilassa, kahvit voi halutessaan järjestää pappilassa
– vihkimiset, hautaan siunaamiset ja muistotilaisuudet pidetään väkimäärärajoitusten ja muiden viranomaisohjeiden mukaan
– hautaansiunaamisissa kantajat käyttävät omia maskeja tai vaihtoehtoisesti vainaja tuodaan eteen kuljetusvaunulla
Kasvatustyö:
– lastenkerhot toimivat normaalisti
– Joulun ajan tilaisuudet katsotaan tilanteen mukaan
– leirit, isoskoulutukset ja kerhot pidetään turvatoimin
Musiikkityö:
– konsertit ja muut isommat tilaisuudet väkimäärärajoitusten mukaan
– kuorotoiminta toteutetaan kanttorin harkinnan mukaan
– joulun ajan suuremmat tilaisuudet väkimäärärajoitusten ja sen hetkisten suositusten mukaan
Tilojen maksimiväkimäärät:
Kirkko: 200
Seurakuntakoti: 40
Pappila: 20
Torron kappeli: 30

Joulun lapsi keräys

Operaatio Joulun Lapsi keräys Romanian ja Moldovan vähävaraisille lapsille on alkanut.

Pakettiaihiot ja pakkausohjeet ovat noudettavissa seurakuntatoimistolta ma – to klo 9-13.

Paketit palautetaan viikolla 47, 16-23.11 välisenä aikana.

Lisätietoja keräyksestä voi kysyä numerosta 045 234 3770 / Hannele Korpi.

Aamurukoushetket

Aamurukoushetkiä joka toinen torstai kirkossa

Kirkossa kokoontuu joka toinen torstaiaamu klo 9 pieni rukoilijoiden joukko. Rukoushetkessä muistetaan erityisesti kotiseurakuntamme asioita ja rukoillaan kaikkien tammelalaisten puolesta. Jokainen mukana oleva voi kertoa myös omia rukousaiheita, joiden puolesta aamussa rukoillaan. Rukoushetkessä ei kenenkään ole pakko esim. rukoilla ääneen. Hiljainen rukous kuullaan siinä, missä ääneenkin lausuttu.

Jos Sinulla on joku asia, jonka puolesta toivot seurakunnan rukoilevan, voit kertoa ne noissa aamuhetkissä. Rukousaiheita voit myös lähettää sähköpostilla aamurukoushetkien vetäjälle Kujalan Sepolle: seppojkujala@gmail.com.

Kaikki aamurukouksissa muistetut aiheet käsitellään luottamuksellisesti. Jos haluat rukoilla yhdessä toisten kanssa, tule Sinäkin rohkeasti mukaan.

Rukoushetket ovat 24.9., 8.10., 22.10., 5.11., 19.11.., 3.12. ja 17.12.

Vanhassa aforismissa ovat sanat: ”Rukous on suurin, mutta vähiten käytetty voima maailmassa.” – Siksi kannattaa rukoilla. Aina.”

Uusi lauluvihko

Lähdin alkuvuodesta innolla laatimaan tammelalaisten näköistä lauluvihkoa, jotta olisi kokonaisuus, jossa olisi runsaasti niitä kaikkein toivotuimpia hengellisiä, ja jotta joka tilaisuuteen ei tarvitsisi laatia erikseen käsiohjelmaa – näin säästyisi sekä paperia että työaikaa. Tämän työstön jälkeen on kuitenkin pakko tunnustaa, että urakka oli aika paljon suurempi kuin mitä osasin etukäteen kuvitella. Nostan isosti hattua painotuotteiden toimittajille ja taittajille, he tekevät paljon taitoa, kärsivällisyyttä ja aikaa vaativaa työtä. Toivottavasti tästä vihkosta on meille kaikille iloa vuosiksi eteenpäin jumalanpalvelusten ja yhteislaulun merkeissä. Laadin vihkon kevään aikana seurakunnan lukuisia ulkoilmajumalanpalveluksia varten. Vihkossa on virsien lisäksi hengellisiä lauluja eri vuosikymmeniltä painottuen kesä- ja luontoaiheisiin.
Monet vihkon virsistä ja lauluista ovat jo tulleet tutuiksi seurakunnan eri tilaisuuksissa ja toivelauluina keskiviikon lauluhetkissä, mutta joukossa on myös muutamia uudempia helmiä, kuten tammelalaisen sanoittajan Sirpa Sironen-Hännisen lauluja. Raikkaan ja oivaltavan kuvituksen on laatinut Tammelasta kotoisin oleva kuvataidekasvatuksen opiskelija Sara Teperi.
t. Katja