Seurakunnassa tapahtuu

Jumalanpalvelukset

Marian ilmestyspäivä, 24.3. messu kirkossa klo 10, saarna Juha Koivulahti, liturgi Timo Leinonen, kanttori Katja Korja, Tella-kuoro. Tammelan Eläkeliiton kirkkopyhä. Jumalanpalveluksen jälkeen kirkkokahvit ja diakonissa Irene Alhasen lähtöjuhla seurakuntakodissa.

Tilaisuudet

To 21.3. klo 9 Aamurukoushetki kirkon sakastissa.

To 21.3.19 klo 9.30-10 diakonin vastaanotto Torron Kappelilla, huom aika!

To 21.3. klo 18 Portaan-Ojaisten diakonia-lähetyspiiri Raija ja Veikko Hovilalla, Portaantie 837, Leinonen.

To 21.3. klo 19 (huom aika) Ilosanomapiiri Susanna ja Juha Peltosella, Veteraanitie 20.

La 23.3. klo 10-14 Koko perheen Yhteisvastuu-tapahtuma seurakuntakodilla. Hernekeitto ja mehu + kahvi/tee + pannukakku aik. 5€, kouluikäiset 2€, alle kouluikäiset ilmaiseksi. Makkara + mehu 1€. Kahvi/tee/mehu + pannukakku 2€, Hevos/poniratsastusta 1 €.

Ti 26.3. klo 12-15 Lähetyksen askartelupiiri Pappilan yläkerrassa.

Ke 27.3. klo 11 Arkilounas seurakuntakodissa alkaen lauluhetkellä klo 10.30.

Ke 27.3. Ehtoollishartaushetki palvelukeskus Ruisluodon juhlasalissa klo 13, Iltatuulessa klo 14, Anne Knaapi, Katja Korja.

To 28.3. klo 13 Ehtoollishartaushetki palvelukeskus Tammikartanossa, Anne Knaapi, Katja Korja.

Tulossa

Yhteisvastuukonsertti su 31.3. klo 14 Hykkilä-Lunkaan nuorisoseurantalolla, Hykkiläntie 637. Esiintyjinä Erkki Liikanen, Heikki Liikanen, Mika Mali, Sari, Sanni ja Tuomas Mattila. Liput aik. 15 €, kouluikäiset 7€ sis. broilekeiton ja kahvin/teen. Liput ennakkoon: Tammelan apteekki ja Leena Erkkilä puh. 050 4210430.

Ajankohtaista

Yhteisvastuutapahtuma 23.3.2019

Hinnasto:
Hernekeitto ja mehu + kahvi/tee + pannukakku: aikuiset 5€, kouluikäiset 2€, alle kouluikäiset ilmaiseksi
Makkara + mehu 1€
Kahvi/tee/mehu + pannukakku 2€

Askartelupiirin tuotteita myytävänä

Lähetyksen askartelupiirin tuotteita on myytävänä Lähetyssopessa Forssassa, Hämeentie 5. Tuotto menee oman seurakunnan lähetystyön hyväksi.

Soppi avoinna arkisin klo 10-14 ja joka kuukauden 1. arkilauantai klo 10-12.

Tervetuloa!

Muistio piispantarkastuksesta 1.-3.2.2019

Tammelan seurakunnan piispantarkastus oli noin vuoden kestävä prosessi. Tarkatusprosessi huipentui visitaatioviikonvaihteeseen 1.-3.2.2019.

Piispa Matti Repo aloitti perjantaipäivän 1.2. laudes –aamurukoushetkellä kirkossa. Piispa luki tekstin siitä, kuinka Jeesus menee ihmisten luo ja parantaa heidät. Tässä on esikuva seurakunnalle siitä, kuinka meidänkin on mentävä ihmisten luokse.

Aamurukouksen jälkeen piispa avustajineen ja työntekijät olivat aamupalalla kahvila Ruustinnassa. Aamupalan jälkeen tehtiin pikavisiitti 2-vuotiaiden päiväkerhoon. Lapsia hieman jännitti, mutta kun laulettiin laulu ”Jumalan kämmenellä” ja lapset esittivät laulun ”lumiukkomarssi”, jännitys haihtui. Lapsia on kerhoissa riittänyt hyvin ja toiminta on vireää.

Seuraavaksi lähdettiin vierailulle Intro-työpajaan. Vetäjät Tuula Mikkola ja Teemu Koivula kertoivat pajan toiminnasta. Työpaja työllistää pitkäaikaistyöttömiä. Toiminta on monipuolista, siihen kuuluu muun muassa huonekalujen kunnostamista ja entisöintiä, vaatteiden kierrätystä, muuttopalvelua, ylijäämäruoan jakoa ja muita projekteja, joista esimerkkinä seurakunnalle tehdyt kirkon lukupulpetit ja lasten leikkikenttää kiertävä puuaita. Paja tavoittaa lähes puolet Tammelan työttömistä. Toiminnan sosiaalinen ja syrjäytymistä ennalta ehkäisevä aspekti on tärkeä. Sana ”intro” tarkoittaa johdantoa tai ”uutta alkua”. Piispa kehotti pohtimaan, voisiko seurakunta tehdä yhteistyötä pajan kanssa vielä enemmänkin.

Vierailun jälkeen hengähdettiin hetki ja tutustuttiin seurakuntatoimiston tiloihin. Sen jälkeen lähdettiin Riihivalkaman koululle, jossa nautittiin lounas. Lounaan jälkeen oli oppilaiden kyselytunti. Koululaisia kiinnosti muun muassa: Mikä on piispan työssä parasta? Saako piispa mennä naimisiin? Mikä on piispan lempiruoka? Onko piispan työ raskasta? Mikä puhelin piispalla on? Mistä piispa tietää kaiken? Näihin kysymyksiin piispa vastaili. Oppilaat pääsivät myös kokoamaan piispansauvan.

Kouluvierailun jälkeen oli vuorossa yritysvierailu Puutyöliike Pekka Väre Oy:lle. Siellä tutustuttiin tuotantolaitoksen toimintaan ja keskusteltiin päiväkahvilla yrityksen toiminnasta.

Yritysvierailun jälkeen kokoonnuttiin neuvotteluun kunnan johtavien virkamiesten kanssa Café Tammelaan. Kunnassa ajankohtaista on muun muassa kirjaston muutto kunnantalolle. Intro-työpajan toimintaa kehuttiin. Lisäksi ajankohtaista on ainakin uuden koulukeskuksen rakentamishanke. Tuli esille, että pieni maalaispaikkakunta ei voi rakentaa strategiaansa ottamatta huomioon väestön vähenemistä. Vaikka väkeä muuttaa muualle, kunnan toiminnan tavoitteena on tyytyväinen kuntalainen. Peruspalveluiden pitää toimia. Kunnan ja seurakunnan yhteistyö on ollut hyvää, esimerkkinä kunnan 150-vuotisjuhla Mikkelinpäivänä, itsenäisyyspäivän jumalanpalvelus ja juhla sekä Mikaelintapahtumat syksyisin. Lisäksi Tammelan kunnan ylpeydenaihe on jokavuotinen Hakkapeliittatapahtuma elokuun alussa. Tuli esille, että tyytyväisyyttä voi kokea uhkien ja haasteiden keskelläkin. Poismuuton lisäksi Forssan talousalueen haaste on alhainen syntyvyys. Voisiko seurakunnan tavoite olla tyytyväinen seurakuntalainen? Päivä päätettiin vesper –iltarukoushetkeen Martti Puran metsäkirkolla Portaassa.

Lauantai 2.2. aloitettiin aamurukouksella, jonka johti kappalainen Timo Leinonen. Airi Raitaranta ja Terhi Törmä johtivat aamupäivän työskentelyn, jossa olivat mukana työntekijät ja luottamushenkilöt. Iltapäivällä mukana olivat myös yhteistyötahojen, kuten kylätoimikuntien edustajat. Työskentelyissä tulivat esille termit muutoskyky, juurevuus, vuorovaikutus, rohkeus ja yhteisöllisyys. Nämä ovat ominaisuuksia, joita Tammelan seurakunta tarvitsee tällä hetkellä. Tuli myös esille, että seurakunnan tärkein tavoite ei ole osallistujatilastojen kasvu, vaan se, että seurakunnassa on hyvä olla niin työntekijänä, vapaaehtoisen kuin seurakuntalaisenakin. Käytännöllisenä ehdotuksena tuli esille, että kesällä voisi olla enemmänkin toimintaa, kuten erilaisia kesätapahtumia kylillä. Tällöin toteutuisi paremmin strategian tavoite ”jäsentä lähelle”. Päivän työskentelyn päätteeksi hiljennyttiin iltarukoushetkeen Torron kappelissa.

Sunnuntai 3.2. aloitettiin piispanmessulla, jonka jälkeen jatkettiin kirkkokahveilla seurakuntakodilla. Kahvien jälkeen Terhi kertasi piispantarkastusprosessia. Esille tuli tammelalaisten ylpeys kotikunnastaan. Myös työntekijöinä saamme olla ylpeitä Tammelasta. On myös hyvä muistaa, että kunnan ja seurakunnan strategiassa on osittain yhteneviä tavoitteita. Myös Airi kehotti tammelalaisia olemaan rohkeasti ylpeitä omasta seurakunnastaan.

Lääninrovasti Esa Löytömäki piti katsauksen seurakuntaan sen historian näkökulmasta. Tammelan seurakunta on vanha, se on mainittu asiakirjoissa ensimmäisen kerran vuonna 1423. Olot ja olosuhteet ovat muuttuneet, mutta kristinuskon vaikutus on ollut vahvaa ja on sitä edelleenkin. Esa toi myös esille Paavo Kortekankaan havainnon ”hämäläisestä kirkkokristillisyydestä”. Perusarvot koti, uskonto ja isänmaa ovat tärkeitä. Historia on vahvuus ja se velvoittaa. Tuli myös esille, että muutokset eivät ole vain nykypäivää, vaan niitä on ollut ennenkin.

Piispa Matti piti päätöspuheenvuoron. Hän kiitteli Tammelan seurakunnan hyvää yhteishenkeä sekä kylien omaleimaisuutta ja vireyttä. Me nykypäivän ihmiset niin työntekijöinä kuin seurakuntalaisinakin liitymme katkeamattomaan uskon historiaan. Jeesuksen esimerkki siitä, kuinka hän meni ihmisten luokse ja kohtasi heidät, on hyvänä mallina meillekin. Kutsutaan ihmisiä mukaan toimintaan ja mennään itse sinne, missä ihmiset ovat.

Musiikkitoimintaa

Su 24.3. klo 15 Rovastikunnallinen kuorojen konsertti Jokioisten kirkossa.

Kesätyöt 2019

Tammelan seurakunta

Hakee kesäksi 2019 hautausmaalle kausityöntekijöitä 4 – 6 kuukauden mittaisiin työsuhteisiin ja vähintään 16 vuotta täyttäneitä kesätyöntekijöitä 1 – 2 kuukauden työsuhteisiin koulujen kesälomien ajaksi.

Työtehtäviin kuuluvat erilaiset hauta- ja puistoalueiden hoito- ja kunnossapitotyöt hautausmaalla ja seurakunnan kiinteistöjen viheralueilla. Työtehtävät edellyttävät hyvää fyysistä kuntoa ja kykyä työskennellä erilaisissa sääolosuhteissa. Alan koulutus ja aikaisempi kokemus viheralueiden kunnossapitotöistä katsotaan eduksi.

Lisäksi seurakunta hakee osa-aikaista (30 h/vko) kirkon valvojaa/opasta ajalle 10.6.–9.8.2019. Hakijan tulee olla 16 vuotta täyttänyt. Tulosta hakemuskaavake tästä:

Hakemuskaavake kesätöihin 2019 hautausmaa

Hakemuskaavake kesätöihin 2019 kirkonopas

Raamatunlukuhaaste

Raamatunlukuhaaste kaikille Tammelan kylille

Torron kappeli juhlii vuoden päästä 50-vuotista olemassaoloaan, jonka kunniaksi Torron kylältä heitetään haaste kaikille muille Tammelan kylille: Lukea Raamatun Uusi testamentti läpi vuodessa alkaen Johanneksen evankeliumista edeten Apostolien tekojen ja kirjeiden kautta Ut:n viimeiseen kirjaan Johanneksen Ilmestykseen. Jos kotona ei ole Raamattua, sellainen löytyy sähköisenä versiona internetistä tai saat kirjan Tammelan seurakunnasta kirkkoherran omistuksella. Haaste koskee kaikenikäisiä, kirkkoon kuuluvia ja kuulumattomia tammelalaisia. Kylien asukaslukuun suhteutetun kilpailun tulos julkistetaan Torron kappelin juhlan aikaan marraskuun alussa 2019. Haasteen suoritettuasi ilmoitat tästä ja mistä kylästä olet viimeistään viikkoa ennen juhlapäivää seurakuntatoimistoon (p. 040-804 9550 tai tammelan.seurakunta@evl.fi). Voittajakylän haasteen suorittaneille on luvassa palkinto kotiin kannettuna. Lähde mukaan lukutalkoisiin – oman kyläsi kunniankin puolesta!

 

Isoskoulutus 2018-2019

On tullut aika ilmoittautua isoskoulutukseen tästä linkistä pääset sen tekemään. Alla isoskoulutuksen aikataulut:

Isoskoulutus päivämäärät:

  • Isoskoulutus viikonloppu I: 8.-9.9.2018 Kaitalammilla.
  • Rovastikunnallinen isostapahtuma : 6.10.2018
  • IK Viikonloppu II: 26.-28.10.2018. Kaitalammilla
  • Isospäivä Kirkossa ja Lataamolla 25.11.2018 klo 10-15
  • Isospäivä Kirkossa ja Lataamolla 13.1.2019 Klo 10-15
  • Valtakunnallinen isosseikkailu: 9.2.2019 Klo 9-18 Loimaalla
  • IK viikonloppu III: 29.-31.3.2019 Kaitalammilla
  • Isosten tehtävään siunaaminen 28.4.2019 Kirkossa messussa klo 10.00

Jumalanpalvelukset

HELMIKUU

3.2.           Kynttilänpäivä. Piispanmessu

10.2.         5. sunnuntai Loppiaisesta

17.2.         3. sunnuntai ennen paastonaikaa

24.2.         2. sunnuntai ennen paastonaikaa. Messu Torron kappelilla klo 13, kinkerit messun jälkeen

 

MAALISKUU

3.3.           Laskiaisunnuntai. Talvirippikoulun konfirmaatiomessu

10.3.         1. paastonajan sunnuntai. Rippikoulu 1 mukana. Kirkonkylän kinkerit messun jälkeen.

10.3.         Messu Torron kappelilla klo 13. Kirkonkokous messun jälkeen

17.3.         2. paastonajan sunnuntai. Kirkko kylässä-messu Hykkilä-Lunkaan nuorisoseurantalolla klo 13

24.3.         Marian ilmestyspäivä. Eläkeliiton kirkkopyhä. Messun jälkeen Diakonissa Irene Alhasen lähtöjuhla seurakuntakodilla

31.3.         4. paastonajan sunnuntai. Perhekirkko kummeille seurakuntakodilla

 

HUHTIKUU

7.4.           5. paastonajan sunnuntai

14.4.         Palmusunnuntai, rippikoulu 2 mukana

18.4.         Kiirastorstain iltakirkko klo 18

19.4.         Pitkäperjantain sanajumalanpalvelus klo 10

20.4.         Pääsiäisyön messu klo 22

21.4.         Pääsiäispäivä

22.4.         2. Pääsiäispäivä, messu Torrolla klo 13

28.4.         1. sunnuntai pääsiäisestä. Isosten siunaaminen

 

TOUKOKUU

5.5.           2. sunnuntai pääsiäisestä, rippikoulu 3 ja Janakkalan seurakunta mukana

12.5.         3. sunnuntai pääsiäisestä. Messu klo 10. Messun jälkeen Äitienpäivälounas seurakuntakodilla

19.5.         4. sunnuntai pääsiäisestä. Kaatuneitten muistopäivä

26.5.         5. sunnuntai pääsiäisestä

30.5.         Helatorstai. Ulkoilmamessu Saaren kansanpuistossa klo 12

1.6.           Koulujen kevätkirkko klo 9

 

(Messu klo 10 kirkossa, ellei toisin mainita)

Nuorten tapahtumia

Nuorten illat Lataamolla Torstaisin klo 18-20.30 (ei hiihtolomalla eikä hiljaisella viikolla)

Isostoimintaa noin kerran kuukaudessa kysy lisää Nuorisotyönohjaajilta.

Suunnitteilla nuorten aikuisten (18-29v) toimintaa. Tule mukaan suunnittelemaan! Lisää tietoja Tainalta.

Siunasta päivääsi

Taina Hintsanen

Nuorisotyönohjaaja

Tammelan seurakunta

050-3312376

Kaste
Konfirmaatio
Häät
Hautajaiset