Pääsiäispäivä 4.4.2021 

“Kristus on ylösnoussut” 

Pääsiäispäivänä riemu kaikuu seurakunnassa: Kristus on ylösnoussut! Pääsiäisen sanoma on kristillisen uskon ydin ja perusta. Enkelin viesti saavuttaa tyhjän haudan edessä seisovat opetuslapset. Kristus on herätetty kuolleista, esikoisena niiden joukosta, jotka ovat kuolleet. Hän on voittanut kuoleman, synnin ja kadotuksen vallan. Ylösnousemus vahvistaa, että Jeesus on Jumalan Poika. 

Tekstit 

Hoos. 6:1–3 

Tulkaa, palatkaamme Herran luo! 
Hän on raadellut, mutta hän myös parantaa, 
hän on lyönyt, mutta hän myös sitoo haavat. 
Vain päivä tai kaksi, ja hän virvoittaa meidät, 
kolmantena päivänä hän nostaa meidät ylös, 
ja niin me saamme elää ja palvella häntä. 
Ottakaamme opiksemme, 
pyrkikäämme tuntemaan Herra! 
Hän tulee, se on varmaa 
kuin aamun koitto. 
Hän tulee kuin sade, 
kuin kevätsade, joka kastelee maan. 

1. Kor. 5:6–8 

Ettekö tiedä, että pieni määrä hapatetta hapattaa koko taikinan? Puhdistakaa siis talonne hapantaikinasta, niin että teistä tulee uusi taikina. Happamattomiahan te olettekin, sillä meidän pääsiäislampaamme, Kristus, on jo teurastettu. Meidän on siis aika viettää juhlaa, ei vanhan pahuuden ja kelvottomuuden hapattamina, vaan happamattomina, vilpittömyydessä ja totuudessa. 

Matt 28:1-8 

Sapatin päätyttyä, viikon ensimmäisen päivän koittaessa, tulivat Magdalan Maria ja se toinen Maria katsomaan hautaa. Äkkiä maa alkoi vavahdella ja järistä, sillä Herran enkeli laskeutui taivaasta. Hän tuli haudalle, vieritti kiven pois ja istuutui sille. Hän oli hohtava kuin salama ja hänen vaatteensa olivat valkeat kuin lumi. Vartijat pelästyivät häntä niin, että alkoivat vapista ja kaatuivat maahan kuin kuolleet. 
    Enkeli kääntyi naisten puoleen ja sanoi: ”Älkää te pelätkö. Minä tiedän, että te etsitte ristiinnaulittua Jeesusta. Ei hän ole täällä, hän on noussut kuolleista, niin kuin itse sanoi. Tulkaa katsomaan, tuossa on paikka, jossa hän makasi. Menkää kiireesti sanomaan hänen opetuslapsilleen: ’Hän on noussut kuolleista. Hän menee teidän edellänne Galileaan, siellä te näette hänet.’ Tämä oli minun sanomani teille.” 
    Naiset lähtivät heti haudalta, yhtaikaa peloissaan ja riemuissaan, ja riensivät viemään sanaa Jeesuksen opetuslapsille. 

--- 

Oletko olut joskus elämässäsi “umpikujassa”? Et ole tiennyt, mitä tehdä, mihin suuntaan kulkea. On tuntunut, ettei ole tietä eteenpäin. 

Tällaisessa tilanteessa olivat Jeesuksen opetuslapset hänen kuolemansa jälkeen. He olivat lukittujen ovien takana, koska pelkäsivät juutalaisia. Usko ja rohkeus olivat mennyttä, vaikka jotkut heistä olivat aiemmin uhonneet menevänsä Jeesuksen kanssa vaikka kuolemaankin. Nyt oli toteutunut profeetta Sakarjan kirjan ennustus: “Kohoa, miekka, paimentani kohti, nouse uskottuani vastaan! sanoo Herra Sebaot. Minä lyön paimenen maahan, ja lauman lampaat joutuvat hajalle”. (Sak.13: 7). Tähän ennustukseen Jeesus itsekin oli viitannut puhuessaan kohtalostaan opetuslapsille ennen hiljaisen viikon tapahtumia. 

Pääsiäisaamuna ollaan Jeesuksen haudalla. Evankelista Markus mainitsee, että naiset tulevat haudalle voidellakseen Jeesuksen ruumiin. Naisista tuleekin ylösnousemuksen ensimmäisiä todistajia. Jeesus myös ilmestyy ensimmäisenä Magdalan Marialle. 

Tutussa virressä 88 laulamme: ”lensi maahan enkeli, joutuisampi tuulta. Suuren kiven vieritti hän syrjään haudan suulta”. Naiset saavat nähdä ja todistaa, että Jeesus ei enää ole haudassa. Naiset lähtevät kiireen vilkkaa kertomaan tästä opetuslapsille. Myös he tulevat haudalle toteamaan tilanteen, ja heidänkin uskonsa viriää uudelleen eloon. 

Pääsiäisen tapahtumat kertovat siitä, kuinka uskonelämässä kaikki on Jumalan varassa. Jeesuksen opetuslasten ja ystävien elämä oli yllätyksiä täynnä. Me luemme näitä tuttuina kertomuksina, joista tiedämme, mitä niissä tapahtuu, mutta opetuslapset eivät tienneet. He olivat kokonaan sen varassa, mitä Jumala heille ilmoitti. 

Näin mekin olemme. Olemme Jumalan ilmoituksen varassa. Jumala pystyy voimallaan herättää meissä uskon, jota emme itse voi saada aikaan. Me myös todistamme sitä, miten Jumala toimii. Tästä profeetta Jesajakin puhuu aikanaan: “Tästä lähtien minä ilmoitan sinulle uusia asioita, tallessa pidettyjä, sellaisia, joita et tiennyt. Ne on luotu nyt, ei aikoja sitten, ennen tätä päivää et ole niistä kuullut etkä voi sanoa: »Tuon minä jo tiesin!” (Jes 48:6-7). Jeesuksen elämä ja kuolema vahvisti profeettojen ennustukset, mutta opetuslapset olivat silti usein ymmällä. 

Meillä voisi olla kiusaus ajatella, että opetuslapset olivat poikkeuksellisen ymmärtämättömiä ihmisiä, mutta me emme ole sen kummempia. Mekään emme elä elämäämme valmiina tarinana, jossa tiedämme etukäteen, miten kaikki menee. Elämän tapahtumat ovat meillekin usein yllätyksellisiä. 

Pääsiäinen julistaa meille, että Jumalan voima on kuoleman valtaa vahvempi. Raamattu lupaa, että meidätkin kerran herätetään kuolleista ja Jumala antaa iankaikkisen elämän niille, jotka uskovat. Syntimme ovat anteeksiannettuja Ylösnousseen Golgatan Herran, Jeesuksen nimessä ja veressä. 

 

Rukoilemme 

Pyhä Jumala. Kiitos pääsiäisaamun ihmeestä. Kiitos, että herätit poikasi kuolleista ja olet luvannut herättää meidätkin viimeisenä päivänä. Kiitos siitä, että poikasi on sovittanut meidät kanssasi ja valmistanut meille tien taivaaseen. Herätä tahtosi mukaan meissä uskoa ja luottamusta sinun hyvyyteesi ja johdatukseesi. Aamen. 

Timo Leinonen