Valikko

Avioliittoon vihkiminen

Avioliitto voidaan solmia joko kirkollisesti tai siviilivihkimisellä. Kirkollinen avioliittoon vihkiminen on sekä juridinen tapahtuma että pyhä toimitus. Kirkollisessa vihkimisessä pyydetään avioliitolle Jumalan siunausta.

Ennen vihkimistä toimitetaan avioliiton esteiden tutkinta. Esteiden tutkinnalla varmistetaan, että avioliitto on lain mukaan sallittu. Edellytyksenä kirkolliseen vihkimiseen on, että ainakin toinen vihittävistä on rippikoulun käynyt ja evankelisluterilaisen kirkon jäsen. Toinen voi kuulua muuhun kristilliseen uskontokuntaan.

Avioliiton solmimisesta ja purkamisesta sekä puolisoiden oikeuksista ja velvollisuuksista säädetään avioliittolaissa. Tietoa avioliittolaista -esitettä saa kirkkoherranvirastosta ja muilta väestörekisterin pitäjiltä. Kihlaparit saavat sen pyytäessään avioliiton esteiden tutkintaa.
Esite on myös oikeusministeriön kotisivuilla suomen, ruotsin ja englannin kielellä.

Vihkiminen voidaan toimittaa, kun kihlapari on saanut todistuksen avioliiton esteiden tutkinnasta. Todistuksen saa aikaisintaan seitsemäntenä päivänä tutkinnan pyytämisestä, ja se on voimassa neljä kuukautta. Todistus annetaan vihkijälle.

Vihkiminen voidaan toimittaa kirkossa, kotona tai muussa sovitussa paikassa. Läsnä tulee olla vähintään kaksi todistajaa. Musiikin valinnassa on otettava huomioon toimituksen jumalanpalvelusluonne. Toimituksessa tulee olla ainakin yksi virsi tai vihkilaulu. Musiikista sovitaan kanttorin kanssa. Avioliittoon vihkiminen on maksutonta.

Kirkkoherranvirastossa neuvotaan kuulutukseen ja vihkimiseen liittyvissä kysymyksissä ja siellä tehdään myös aikavaraukset.

Lisätietoa avioliittoon vihkimisestä löydät myös näiltä sivuilta.

Tammelan seurakunta
Tammelantie 29
31300 TAMMELA
Kirkkoherranvirasto avoinna ma – pe klo 9-13
Puhelin 040 804 9550
tammelan.seurakunta@evl.fi

Avioliiton kirkollinen siunaaminen

Kun avioliitto on solmittu siviiliviranomaisen edessä tai muun kuin evankelis-luterilaisen kirkon käytännön mukaisesti ja solmitulle liitolle halutaan siunaus myös evankelis-luterilaisen kirkon perinteen mukaisesti, avioliitto voidaan siunata. Kirkollinen siunaaminen voidaan toimittaa heti siviilivihkimisen jälkeen tai jopa vuosien päästä.

Avioliiton siunaaminen on yleistä kansainvälisten avioliittojen kohdalla virallisen solmimisen tapahtuessa siviiliviranomaisen edessä. Avioliitolle halutaan juridisen vahvistamisen jälkeen saada molempien puolisoiden kirkkojen siunaukset, ensin toisen ja sitten toisen puolison kotimaassa ao. maan kirkollisen järjestyksen mukaisesti.

Avioliiton siunaaminen muistuttaa pitkälti kirkollista vihkimistä. Merkittävin ero on kysymysten sanamuodossa. Avioliiton siunaamisen kaavassa ei ole sormusrukousta eikä sormuslupauksia. Sormusten vaihtamisen katsotaan kuuluvan avioliittoon vihkimiseen.

Siunaaminen voidaan toimittaa kirkossa tai muualla, sen mukaan kuin pappi ja siunattavat siitä sopivat. Musiikin valinnassa on otettava huomioon toimituksen jumalanpalvelusluonne. Toimituksessa tulee olla ainakin yksi virsi tai vihkilaulu. Musiikista sovitaan kanttorin kanssa.

Lisätietoa avioliittoon kirkollisesta siunaamisesta löydät myös näiltä sivuilta.